De klimaatcrisis is een probleem van iedereen. Alleen, niet iedereen ervaart het als zijn of haar probleem. Sterker nog, de meesten zien het als ‘een ver-van-mijn-bed-show’. Om dat aan te pakken heeft Correspondent-journalist Rutger Bergman een brief aan de Nederlanders geschreven. En die kun je nu gratis downloaden.

In de brief schets hij beeldend het verhaal van de dijkdoorbraak op 1 februari 1953. Dat is nu op de kop af 67 jaar geleden. Grote delen van Nederland liepen toen onder water en als het gat niet gedicht was door schipper Arie Evegroen, had het water binnen een maand de buitenwijken van Amsterdam bereikt. Maar, zoals Bergman in zijn brief zegt: de Nederlanders zijn vergeetachtig.

Nederland is een badkuip

Iedereen heeft vast wel eens de plaatjes gezien: een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Nederland is nu al een grote badkuip die volloopt als de dijken breken. Als de zeespiegel met twee meter of meer stijgt, dan wordt dit gebied alleen maar groter. Dat houdt in dat de komende generaties kinderen en kleinkinderen steden als Amsterdam, Rotterdam en Leiden en meer, niet meer zullen kennen.

Bergman was ook in De Wereld Draait Door en vertelde daar over Johan van Veen, die weggeschreven werd als gek en paniekzaaier, terwijl hij al tijden de dijkbreuk zag aankomen. Nu, 67 jaar later, staat hij bekend als de bedenker van de Deltawerken.

In zijn pamflet, en bijbehorend YouTube-filmpje maakt Rutger heel concreet waarom klimaatverandering voor iedere Nederlander van belang is. En waarom we nu actie moeten ondernemen om de, door het kabinet gestelde doelen, in 2050 te gaan halen. Maar ook wat de gevolgen zijn als we de klimaatdoelen niet halen.

Je kunt jouw exemplaar gratis bestellen bij De Correspondent. https://decorrespondent.nl/hetwaterkomt

Leave a Comment